Gemini (voorheen Bard) vs ChatGPT – wat zijn de verschillen?

Gemini (bard) vs chatgpt vergelijking

Sinds de lancering van ChatGPT door OpenAI is de AI-chatbot een dagelijkse bondgenoot geworden voor velen. Daar reken ik mijzelf ook onder! Met ervaringen variërend van opmaken van e-mails tot het organiseren van een reisplanning, weet ik inmiddels ook wat de beperkingen zijn voor de niet-betalende gebruikers.

Google lanceerde in juli 2023 de tegenhanger van ChatGPT, genaamd Bard. In februari 2024 veranderde Google de naam naar Gemini. Het is Google’s nieuwste wapen om de AI oorlog te winnen.

Met deze blog neem ik de “Gemini vs ChatGPT“-dynamiek eens goed onder de loep. Daarbij gebruik ik mijn eigen ervaringen als referentiepunt. Ik onderzoek de snelheid, kosten en gebruikerservaring van Gemeni in vergelijking met die van ChatGPT. Of je nu behoefte hebt aan snelle antwoorden of uitgebreide functionaliteiten; welke keuze past er het beste bij jouw behoeften? Laten we er samen induiken.

ChatGPT en Gemini: wat zijn nou eigenlijk de verschillen?

In de essentie gebruiken beide chatbots een natuurlijke taalverwerkingstechnologie. Dat betekent dat je een vraag of opdracht invoert, waarna de chatbots een antwoord genereren dat bijna niet te onderscheiden is van dat van een mens.

Maar: er zijn een paar belangrijke verschillen! Die komen vooral neer op de modellen waarop de bots zijn getraind én de toegang tot de AI-chatbot zelf. Bard is bijvoorbeeld gratis beschikbaar in meer dan 40 talen en in meer dan 230 landen of gebieden. ChatGPT daarentegen biedt negen talen en is beschikbaar in 164 landen/gebieden.

In de volgende secties van deze blog ga ik dieper in op enkele van de kernverschillen tussen ChatGPT en Gemini. Met deze snelle vergelijking krijg je alvast inzicht in hoe ze zich tot elkaar verhouden:

ChatGPTGemini (voorheen Bard)
OntwikkelaarOpenAIGoogle
TaalmodelGPT-3.5 (ChatGPT Plus: GPT-4)Pathways Language Model (PaLM2)
GegevensbronnenCommon Crawl, Wikipedia, Boeken, Artikelen, Documenten, Content van Internet – Bronnen eindigen in april 2023Infiniset dataset, Common Crawl, Wikipedia, Documenten, Gesprekken en dialogen van het web
PrijsGratis (ChatGPT Plus: $20/maand)Gratis of betaald (Advanced).

Als je het aan Gemini vraagt:

Als je het aan ChatGPT(4) vraagt:

Wat is het grootste verschil tussen chatgpt en bard

Gemini biedt over het algemeen een betere gebruikerservaring

Op het eerste gezicht lijken Gemini en ChatGPT vergelijkbare functies te bieden, namelijk:

1. Tekstopmaak: Beide AI-chatbots passen automatisch basisopmaak toe. Denk aan koppen en vetgedrukte tekst, op hun reacties. Dit maakt het gemakkelijker om de antwoorden snel te scannen.

2. Chatgeschiedenis: Alle gesprekken worden automatisch opgeslagen en beheerd in een zijpaneel op de startpagina van elke chatbot. Dit biedt een eenvoudige referentie. Bovendien bieden beide chatbots de mogelijkheid om het opslaan van je chatgeschiedenis volledig uit te schakelen.

3. Snelle actieknoppen: Je kunt reacties liken of disliken (om toekomstige reacties te beïnvloeden) en gesprekken delen met slechts één klik op de knop.

4. Gegevensbronnen: Gemini kan, indien gevraagd, een lijst van relevante bronnen bieden bij zijn tekstreacties. Interessant is dat Gemini automatisch een van het web opgehaalde afbeelding linkt aan de originele bron. ChatGPT kan alleen bronnen citeren als het draait op de webbrowser-versie van GPT-4. Als je ChatGPT met het GPT-3.5-model vraagt om zijn bronnen te citeren, probeert het behulpzaam te zijn door je een lijst met bronnen te geven om zijn reactie te verifiëren.

Bijvoorbeeld, toen ik het vroeg om zijn bronnen over torenvalken te citeren, stelde het voor om “gerenommeerde veldgidsen over roofvogels, ornithologie handboeken, of websites gewijd aan vogelspotten en vogelidentificatie” te raadplegen voor meer informatie.

Hieronder volgen de verschillen tussen Gemini en ChatGPT wat betreft gebruikerservaring;

Gemini vereenvoudigt het aanpassen van vragen en antwoorden

Wanneer je een antwoord wilt aanpassen in ChatGPT, zijn er eigenlijk twee benaderingen die je kunt gebruiken:

 1. ChatGPT direct vragen om een eerder antwoord aan te passen. Dit doe je door een nieuwe prompt te geven met specifieke instructies over hoe het antwoord bijgewerkt moet worden. Bijvoorbeeld, als ChatGPT eerder een lange uitleg heeft gegeven, kun je vragen om een beknoptere versie.
ChatGPT direct vragen om een eerder antwoord aan te passen
 1. Gebruikmaken van aangepaste instructies (custom instructions). Hierbij geef je vooraf bepaalde voorkeuren aan ChatGPT door, zodat het automatisch rekening houdt met deze voorkeuren bij het beantwoorden van vragen. Dit kan handig zijn voor zaken als het voorkeur geven aan kortere antwoorden of het gebruiken van een specifieke toon of stijl in de communicatie.

Gemini daarentegen maakt het je gemakkelijk om snel elk antwoord aan te passen qua lengte of toon, zonder een nieuwe opdracht in te voeren. Het enige wat je hoeft te doen is op het icoon ‘Reactie aanpassen’ te klikken, dat eruitziet als een stapel horizontale balken, en een van de beschikbare aanpassingen te selecteren: korter, langer, eenvoudiger, informeler of professioneler.

Bard direct vragen om een eerder antwoord aan te passen

Vergelijking van webdoorzoekmogelijkheden tussen Gemini en ChatGPT

Gratis Internettoegang bij Gemini

 • Gemini stelt alle gebruikers in staat om gratis het internet te doorzoeken, een duidelijk verschil met ChatGPT waar deze functie is voorbehouden aan betalende abonnees.

Snelheid en Betrouwbaarheid in het Doorzoeken van het Web

 • Bij het gebruik van deze chatbots om het web te doorzoeken, bleek ChatGPT aanzienlijk langzamer in het genereren van een reactie in vergelijking met Gemini.
 • Netwerkproblemen bij ChatGPT: ChatGPT ondervond regelmatig netwerkfouten tijdens het doorzoeken van het web, wat de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de dienst beïnvloedt.

Steminteractie functionaliteit in ChatGPT en Gemini

ChatGPT’s Nieuwe Steminteractie op Mobiele Apparaten

 • ChatGPT Plus en Enterprise gebruikers kunnen nu via de mobiele app vocaal communiceren met ChatGPT, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan de gebruikerservaring.
 • Stemopties van ChatGPT: De app biedt verschillende stemopties, gecreëerd met behulp van stemacteurs, waardoor ze zeer natuurgetrouw klinken.

Beperkingen en Beschikbaarheid

 • Platformbeperking: Deze stemfunctie is momenteel alleen beschikbaar voor iOS- en Android-gebruikers.
 • Geen combinatie met webzoekfunctie: Het gebruik van de stemfunctie beperkt ChatGPT tot data voor april 2023, aangezien deze niet gelijktijdig werkt met de webdoorzoekfunctie.

Gemini en Steminteractie

 • Gemini heeft (nog) geen dialoogfunctie: In tegenstelling tot ChatGPT biedt Gemini momenteel geen mogelijkheid tot vocale conversaties.
 • Stemkwaliteit van Gemini: Hoewel Gemini in staat is zijn antwoorden hardop uit te spreken, is de kwaliteit van zijn robotstem voor verbetering vatbaar.

Unieke sterke punten in onderzoek en schrijven bij Gemini en ChatGPT

Gemini en ChatGPT zijn beide chatbots met unieke sterke punten. Gemini blinkt uit in onderzoek. Het verzamelt informatie voor je, maakt het leven makkelijker, maar citeert niet altijd direct zijn bronnen. Handig is dat je Bard’s antwoorden kunt dubbelchecken via een speciale knop. Daardoor krijg je meteen aanvullende informatie of een factcheck.

Factchecken met bard

ChatGPT’s indrukwekkende reikwijdte strekt zich uit tot talloze toepassingen, waardoor het een onmisbaar hulpmiddel is in diverse scenario’s. Deze veelzijdigheid wordt nog eens extra benadrukt in de pluginstore van ChatGPT. Hier vind je een divers aanbod van plugins die ChatGPT’s functionaliteit uitbreiden, waardoor het nog verder aangepast kan worden aan specifieke behoeften. Van taalvertaling tot geavanceerde samenvattingen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Pluginstore van OpenAI's ChatGPT

Toen ik ChatGPT uitdaagde om een LinkedIn post over Anglers te schrijven, was het resultaat treffend. De post was beknopt en professioneel, met een duidelijke boodschap, passende hashtags en een aantrekkelijke call-to-action. Dit laat zien dat ChatGPT niet alleen inhoud kan creëren, maar deze ook kan aanpassen aan de specifieke stijl en normen van verschillende sociale media platforms.

linkedin-post-maken-met-chatgpt

Gemini gaf daarentegen een vrij basaal voorstel, met alleen de kerncomponenten van een post, waarmee het me aanmoedigde om zelf de creatieve invulling te doen.

linkedin-post-maken-met-bard

ChatGPT en Gemini vereenvoudigen het delen van gesprekken, maar Gemini Gaat een stap verder door te koppelen aan Google-apps

Delen van Gesprekken: ChatGPT vs. Gemini

 • ChatGPT Beperkt het Delen van Afbeeldingen: Bij ChatGPT kun je gesprekken delen, maar afbeeldingen in deze gesprekken kunnen niet worden gedeeld. Je zult alternatieve methoden moeten gebruiken, zoals screenshots, voor het delen van afbeeldingen.
 • Bard Ondersteunt het Delen van Gesprekken Inclusief Afbeeldingen: Als je een gesprek met Bard deelt, inclusief afbeeldingen, zullen deze zichtbaar en te downloaden zijn voor iedereen die toegang heeft tot dat gesprek.

Integratie met Google-apps door Gemini

 • Exporteren naar Google Docs en Gmail: Gemini integreert naadloos met Google Workspace. Je kunt je reacties direct exporteren naar Google Docs of Gmail, wat het gebruiksgemak en efficiëntie verhoogt.
 • Gebruikersgemak: Deze integratie elimineert de noodzaak voor kopiëren en plakken, waardoor het proces van het uitwerken van een artikel of het opstellen van een e-mail veel soepeler verloopt.

Gemini kan afbeeldingen van het web ophalen; ChatGPT kan AI-afbeeldingen genereren

Gemini onderscheidt zich van ChatGPT door zijn vermogen om relevante afbeeldingen van het web te verzamelen. Dit is bijzonder handig , omdat het snel visuele referenties kan leveren voor diverse onderwerpen, zoals de nieuwste visserijtechnieken, unieke vissoorten, of zelfs inspirerende natuurfoto’s, direct uit Google-zoekresultaten.

afbeeldingen opzoeken met ai van google bard

Je kunt ook op een afbeelding klikken, en Gemini zal de webpagina met de afbeeldingsbron in een nieuw browsertabblad openen.

Hoewel ChatGPT geen afbeeldingen van het web kan ophalen, kan het wel AI-afbeeldingen genereren met DALL·E 3. (Natuurlijk is deze functie beperkt tot gebruikers met een betaald abonnement.) Dit betekent dat je ChatGPT kunt gebruiken voor zaken zoals het genereren van blogafbeeldingen en het creëren van zakelijke logo’s. Of je gebruikt het waarvoor het duidelijk bedoeld is: het maken van museumwaardige afbeeldingen van een visser (angler) die vist naar haaien.

afbeeldingen genereren met ai van ChatGPT Dall-e-3

Gemini en ChatGPT: beide analyseren afbeeldingen, maar Bard is gratis

Zowel Bard als ChatGPT hebben de vaardigheid om afbeeldingen te analyseren op basis van prompts, wat ze bijzonder nuttig maakt. Stel, je uploadt een afbeelding van een indrukwekkende haaienvangst en vraagt Gemini om hier een beschrijving of context aan te geven.

afbeeldingen interpreteren met chatgpt dall-e-3

ChatGPT Plus en Enterprise-gebruikers kunnen vergelijkbare verzoeken doen met ChatGPT, maar met een belangrijk verschil: deze gesprekken, inclusief die met afbeeldingen, kunnen niet gedeeld worden met anderen.

afbeelding interpreteren met chatgpt dall-e-3

Gemini vs. ChatGPT: Welke is Beter?

Na alles wat we besproken hebben, is het tijd om de voor- en nadelen van beide AI-chatbots op een rijtje te zetten.

Google Gemini: Voor- en Nadelen

Voordelen:

 • Gemini biedt een algeheel betere gebruikerservaring, met mogelijkheden om prompts gemakkelijk aan te passen, antwoorden te exporteren naar Google Docs en Gmail, en gesprekken te delen.
 • Gemini kan snel webzoekopdrachten uitvoeren en biedt deze functie gratis aan alle gebruikers.
 • Gemini kan afbeeldingen van het web halen.

Nadelen:

 • Gemini kan zijn antwoorden hardop voorlezen, maar de robotachtige stem laat te wensen over.
 • Hoewel Gemini bronnen en externe links biedt (indien gevraagd), zijn deze bronnen niet altijd betrouwbaar.
 • Gemini biedt een redelijk geïsoleerde ervaring, zonder plugins of integraties, behalve met Google-apps.

ChatGPT: Voor- en Nadelen

Voordelen:

 • ChatGPT is beter in het genereren van tekst, zoals lange artikelen en e-mails, en kan AI-afbeeldingen genereren.
 • ChatGPT biedt een collaboratieve ervaring, met de mogelijkheid om gesprekken met anderen te delen.
 • ChatGPT heeft een breed scala aan plugins die meer gebruiksscenario’s met verschillende apps bieden.

Nadelen:

 • Webtoegang is alleen beschikbaar voor ChatGPT Plus en Enterprise-gebruikers.
 • Webzoekopdrachten kunnen glitchy zijn en lopen veel trager dan bij Gemini.
 • ChatGPT staat niet toe dat je gesprekken met afbeeldingen deelt.

Conclusie

Kies de beste AI-Chatbot voor jouw behoeften
Voor snel onderzoek en ideegeneratie is Gemini een uitstekende keuze, terwijl ChatGPT Plus uitblinkt in geavanceerde tekstgeneratie en integraties. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan ChatGPT voor zijn veelzijdigheid en constante innovatie. Jouw keuze hangt af van je specifieke eisen – snelheid en eenvoud met Gemini, of diepgang en functionaliteit met ChatGPT.