Bereken de kosten van online adverteren

Kosten Online Adverteren

Wat kost Online adverteren, nou eigenlijk? Een vraag die iedere ondernemer zich wel eens stelt. Hoe bepaal ik het budget voor mijn advertenties? Dit zijn natuurlijk logische en belangrijke vragen. Een nog belangrijkere vraag is: “Wat gaat het adverteren mij opleveren?” Wanneer je dit weet, is het bepalen van je budget ook een stuk eenvoudiger!

Laat je niet misleiden!

Om inzicht te krijgen in de sleutelvraag van dit artikel, “Wat gaat het online adverteren mij kosten?”, zijn er grofweg drie manieren waarop jij jouw budget voor adverteren kunt bepalen.

De eerste methode is je laten leiden door allerlei kansen, mogelijkheden en misschien wel onmogelijkheden. Een voorbeeld: een advertentieverkoper benadert je voor een unieke deal, voor maar een paar duizend euro kun je in zijn blad staan met een pagina grote advertentie. Dit kan heel erg interessant zijn. Het is hier echter ook de vraag, wat verwacht je dat het je oplevert en welke zekerheden heb je hierbij?

Ditzelfde geldt voor adverteren op LinkedIn, Facebook, Instagram of Pinterest. Op deze kanalen kan je uitgaan van het minimale bedrag dat je moet besteden per dag of de besteding per periode. Of je kunt uitgaan van het advies dat zij jou geven op basis van het bereik dat je kunt creëren. Al deze mogelijkheden zijn effectief om je campagne-kosten te bepalen, maar niet je totale budget.

marketing kosten icoon

Grip op je marketing kosten?
Wil je meer inzicht in waar die kostbare centen heen gaan? Deze whitepaper geeft je de inzichten die je nodig hebt om marketinguitgaven efficiënter in te zetten.
> Download nu

Percentage van je omzet

De tweede mogelijkheid is je omzet leidend te laten zijn. Welk deel van je omzet zou je kunnen investeren in je groei? Is dit 1%, 2% of misschien wel 10%? Dit is op zich een hele goede manier om te zorgen dat je structureel investeert in marketing. Het grote nadeel aan deze methode is, dat je niet van tevoren hebt nagedacht over wat het je daadwerkelijk gaat opleveren.

Het betekent ook dat je de investering in marketing verlaagt, op het moment dat je omzet daalt. Terwijl dat misschien wel het moment is om juist meer te investeren in de marketing binnen jouw organisatie.

Wil je starten met adverteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak gebruik van de Anglers hulplijn en spar met een Angler.

De derde methode is bepalen in hoeverre er geld terugkomt voor elke actie of elke euro die je uitgeeft. Dit noem je ook wel je Return on Investment of nog beter; Return on Marketing. Vraag jezelf af wat jij bereid bent uit te geven aan een lead, een verkoop of een klik op je website, in de wetenschap dat al deze dingen je uiteindelijk onderaan de streep een bepaalde omzet opleveren. Hierbij is de klantwaarde – de opbrengst per klant – leidend.

Lees ook: 4 manieren om je klantwaarde te bepalen

Wat ons betreft is de beste methode een combinatie van methode 2 en 3: ga uit van de Return on Marketing en bepaald de ruimte die binnen jouw omzet aanwezig is. Zo bepaal je de kosten

Benieuwd wat het kost om een online marketeer in te huren?
Met onze tariefcalculator bereken je in 5 stappen het tarief dat past bij jouw wensen.
> Start hier