Wat doet een social media expert: Gewoon een beetje Instagrammen toch?

marketingbudget-bepalen

Regelmatig hoor ik soortgelijke opmerkingen wanneer het gaat over het werk als social media expert. “Wat doe jij dan eigenlijk heel de dag? Gewoon dingen posten?”.
Maar was het maar zo simpel.

Natuurlijk is content posten een deel van social media marketing, maar dat is zeker niet alles.

In dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van social media marketing. Want dat is echt wel meer dan posts en stories op Instagram en Facebook plaatsen.

check

Gratis social media checklist!
Succesvolle social media posts maken doe je met onze gratis social media checklist. Binnen no-time weet je waar je post aan moet voldoen en wat er allemaal in moet staan.
> Naar de download

Wat is een social media expert?

Een sociale media expert speelt een cruciale rol in een organisatie door het ontwikkelen van sterke branding via diverse online social media platforms. Deze expert, vaak werkzaam als freelancer, gebruikt zijn of haar competenties om de aanwezigheid van de organisatie op websites en sociale media te optimaliseren. Dit omvat strategieën zoals het inzetten van gerichte content en het analyseren van gebruikersinteracties door middel van cookies om de effectiviteit van campagnes te meten. Hierdoor kan de organisatie zijn doelgroep effectiever bereiken en betrekken.

Taken en verantwoordelijkheden van een social media expert

Communicatie via social media is in de hedendaagse marketing ontzettend belangrijk geworden. Als je niet doet aan social media marketing dan mis je eigenlijk de boot! Social media marketing kan namelijk op ontzettend veel manieren gebruikt worden en je zou je branding van je bedrijf zeker kunnen helpen! Het maakt eigenlijk ook niet uit of je nou in de ecommerce branche zit of in wat anders, want bijna iedereen zit tegenwoordig op social media.

Zoals de naam al redelijk weggeeft, bevindt een sociale media expert zich op social media kanalen. Je komt hier makkelijk en snel in contact met je beoogde doelgroep.

Ook kun je deze verbinding sterker maken door de laagdrempeligheid van de diverse platforms zoals Instagram, Facebook, Pinterest en LinkedIn.

Om te kiezen welke social media kanalen bij jouw onderneming passen is het belangrijk om na te gaan waar jouw doelgroep zich bevindt en wat je doel is.

Behalve connecten met je doelgroep zijn het genereren van verkeer en awareness belangrijke doelen van social media marketing. Ook draagt jouw online aanwezigheid bij aan je naam / merk bekendheid en kan het jouw imago verbeteren (of verslechteren aan de hand van wat je doet natuurlijk).

Een succesvolle strategie bedenken

Voordat een social media specialist iets gaat posten zullen ze vaak eerst een strategie vaststellen. Gewoon ‘posten om het posten’ pakt vaak niet goed uit en zal al snel leiden tot een chaos op je socialmedia feed. Maar hoe komt een succesvolle social media strategie tot stand? 

Het begint bij het in kaart brengen van de ideale klant. Dit is vaak een uitdaging voor ondernemers, want in veel gevallen kan iedereen jouw klant zijn.

Het is belangrijk om hier goed over na te denken en jouw social media uitingen aan te passen naar de ‘perfecte klant’. Jouw meest belangrijke klanten zullen zich door jouw content het meest aangesproken voelen, dat is wat je wilt.

Om te voorkomen dat na een bepaalde tijd jouw inspiratie opraakt is het handig om te denken in thema’s wanneer je post op social media. Door een paar thema’s te kiezen en hier content voor te bedenken gaat het vaak een stuk makkelijker.

Deze thema’s zijn afhankelijk van jouw bedrijf/product/dienst. Denk bij thema’s aan onderwerpen zoals ‘achter de schermen’, ‘tips & tricks’ en ‘over ons product/dienst’. 

Aansluitend hierbij kan een content kalender helpen. Door content (deels) vooruit te plannen heeft een social media expert meer rust en dit voorkomt dat content stil komt te liggen. Verdeel de eerder genoemde thema’s over een maand en maak vast posts die daarbij passen.

Het is belangrijk om hierbij Instagram stories niet te vergeten, hiermee kun je jouw interactie vergroten.

whitepaper

Gratis Social Media Whitepaper
Wil je meer weten over social media zodat jij hier het meeste uit kan halen voor jouw bedrijf?Met verschillende tips & tricks laten wij zien hoe jij jouw social media opzet.
> Klik hier voor de whitepaper

Organisch versus betaalde socials

Als je een beetje thuis bent in social media ben je bewust van het verschil tussen organische posts (gratis op bijvoorbeeld jouw feed) en betaalde posts /advertenties (te herkennen aan de ‘sponsored’ tags). Ook de werkzaamheden die hierbij komen kijken zijn verschillend.

Organische posts zijn niet-betaalde posts die verschijnen op jouw social media account wanneer jij ze post. Taken voor een social media expert die hierbij komen kijken, zijn onder andere het opstellen van een content kalender, afbeeldingen/video’s maken en bewerken en captions en bijbehorende hashtags verzinnen.

Soms kan het helpen om bij het maken van je content na te denken over inhaken op actualiteiten. Over het algemeen kun je met organische posts redelijk goed vooruit werken.

Aanvullend hierop zijn advertenties op social media, ook wel betaalde posts.

Hierbij betaal je het social media platform om jouw gemaakte content te promoten. Je kunt kiezen om een organische post te promoten, of een losse campagne op te zetten.

Adverteren op social media kun je voor verschillende doeleinden inzetten. Dit varieert van een merkbekendheid campagne tot een lead generatie campagne om leads binnen te halen. Elk platform heeft zijn eigen advertentie omgeving, maar ze werken vrijwel hetzelfde.

Eerder schreven we een uitgebreid artikel over adverteren op LinkedIn, maar we kunnen ook onze weg vinden in de advertentieomgeving van Facebook en Pinterest.

social media expert

Voor het opzetten van een betaalde social media campagne heeft een social media expert de volgende taken: doel van campagne bepalen, budget en looptijd vaststellen, doelgroep in kaart brengen, advertentie uitingen (opmaken), koppen en beschrijvingen schrijven, advertenties monitoren en aanpassen waar nodig.

Ook is het belangrijk om bij afloop van de advertentie goed de resultaten in te duiken. Zo kom je er achter hoe het volgende keer nóg beter kan.

Social media experts houden je in de gaten

Behalve content posten en advertenties in elkaar zetten houdt een social media expert zich ook bezig met community management en social listening. Deze termen klinken misschien heel heftig, maar het komt er op neer dat een marketeer goed de markt en de doelgroep in de gaten houdt.

Dit loopt uiteen van reageren op (positieve en negatieve) reacties, stimuleren van user generated content, maar ook actief op zoek gaan naar waar de doelgroep behoefte aan heeft.

Het is belangrijk om je doelgroep te monitoren zodat je daar je content en/of product op aan kunt passen. Zo verhoog je de kans dat social media daadwerkelijk resultaten op gaat leveren voor jouw bedrijf.

Competenties van een social media specialist

Een social media specialist heeft ook specifieke vaardigheden en competenties wat hem of haar een specialist maakt. Een social media expert heeft, ten eerste, diepgaande kennis van social media platforms. Verder hebben ze veel ervaring en expertise in het creëren van content, content marketing, paid social, organic social en projectmanagement.

Een social media specialist is meestal erg creatief, heeft uitstekende analytische vaardigheden en zijn trendbewust. Ze hebben ook een goed merkbewustzijn, want ze moeten wel jouw merk op de juiste manier kunnen overbrengen. Hierdoor hebben ze dus ook sterke communicatieve vaardigheden nodig.

Social media expert vs allround online marketeer

Nou zou je kunnen denken: “Ik heb al een allround online marketeer in huis en die kan ook wel mijn social media goed onderhouden.” Hier zit ook zeker een kern van waarheid in, maar een expert social media kan het zetje zijn om jouw social media posts beter opgemerkt te laten worden door het van betere content te voorzien en doordat ze meer ervaring hebben met social media marketing (vaak is een social media expert ook een zeer goede content creator). Ook kan een social media expert jouw social ads van ‘goed’ naar ‘geweldig’ laten gaan door hun expertise.

Het grootste verschil zit hem natuurlijk dat een social media expert dagelijks bezig is om de social marketing van bedrijven te verbeteren op elk niveau. Terwijl een onlinemarketingexpert van alles in marketing wat af weet, maar niet een expert is in één van de segmenten. Daarbij kan een allround online marketeer het beheer van social media marketing zeker niet volledig aan!

Tarieven van een social media expert

Een social media expert kost natuurlijk wel wat meer dan een normale marketeer, maar de expertise die een social media expert met zich meebrengt is zeker een meerwaarde! Er zit alleen wel een verschil tussen een social media expert die onder contract staat bij een bedrijf of een freelancer. Stel je kiest ervoor om detachering te gebruiken om een social media expert in te huren, dan ben je afhankelijk van wat het bedrijf vraagt. Maar een freelancer vraagt natuurlijk wat hij of zij zelf wilt. Volgens indeed verdient een social media specialist maandelijks rond de €3071,- per maand. Dus zou je jezelf kunnen afvragen of het niet handiger is om een social media expert te laten komen door middel van detachering of een paar dagen per week een freelancer te laten overkomen.

Benieuwd wat het tarief bij Anglers is? Vul dan onze tariefcalculator in!

Wil jij je social media marketing verbeteren? Een social media specialist helpt je uit de brand!

Dit artikel heeft jou hopelijk een beter idee gegeven wat een social media expert oftewel social media marketeer doet en dat het werk niet 1, 2, 3 gedaan is.

Met dit artikel blijkt sterk dat een social media marketing niet even een bijtaakje is. Deze vorm van marketing kan zeker een belangrijke rol spelen bij het aantrekken van de juiste leads en het behalen van conversies.

Wij snappen heel goed dat jij als ondernemer niet altijd tijd hebt om dit consequent bij te houden. Toch zijn we ervan overtuigd dat je social media niet zomaar links kunt laten liggen, jouw organisatie heeft zeker baat bij goed onderhouden social media kanalen! Wil jij meer weten over hoe jij social media effectief in kunt zitten, of kun jij wel extra handen gebruiken? Wij helpen je graag. Een Angler marketeer kan jou namelijk helpen met je social media aanwezigheid! Mocht er een uitdaging zijn waarbij er een expert nodig is, dan hebben wij ook een social media consultant beschikbaar!

Benieuwd wat het kost om een online marketeer in te huren?
Met onze tariefcalculator bereken je in 5 stappen het tarief dat past bij jouw wensen.
> Start hier